Bucuresti, romania, Romania
Nu pot schimba directia vantului dar pot schimba pozitia velelor astfel incat sa ajung intotdeauna la destinatie

miercuri, 20 ianuarie 2010

Cele mai tari 10 aberaţii din istoria omenirii

Într-un final de secol 20, obsedat de statistici şi evidenţe „contabile” de orice natură, de inventarieri riguroase şi stocări de date meticulos adunate din orice domeniu, editura franceză Robert Laffont lansează pe piaţă şi apoi reeditează febril un dicţionar insolit, maliţios şi moralizator: „DICTIONNAIRE DE LA BETISE ET DES ERREURS DE JUGEMENT”, adică un “dicţionar al erorilor”.

Autorii acestei lucrări ample (se pare că domeniul este nelimitat), Guy Bechtel, doctor in istorie şi gazetar, şi Jean-Claude Carriere, om de teatru şi cinema, colaborator apropiat al lui Luis Bunuel şi al lui Andrej Wajda, au adunat şi sistematizat ceea ce, de-a lungul secolelor, geniul uman a produs cu semnul „minus”. Iar dacă de o seamă de „naivităţi” ne putem detaşa cu un zimbet superior, dacă faţă de vechile teorii ale structurii materiei ori legate de forma pâmântului putem aborda o atitudine nostalgic-condescendentă, în schimb, rămânem stupefiaţi găsind în acest labirint al absurdităţii şi al spiritului ingust, limitat, obtuz, semnături de mare prestigiu: Voltaire, Saint-Beuve, Jules Renard, Montesquieu, Dostoievski, Tolstoi, Bernardin de Saint-Pierre, Jean-Jacques Rousseau, Proudhon, Pierre Loti, Lombroso, Gaspard Lavater, Flaubert, Jules Michelet etc. - după cum vedeţi, criteriul cronologic este abandonat; uimirea este suverană, perplexitatea domneşte.

Orice comentariu devine de prisos, lecţia acestui dicţionar este reconfortantă prin râsul care descătuşează energiile nebănuite ale spiritului uman şi, totodată, prin curajul acestui spirit de a-şi privi in oglinda „ridurile” şi de a le acoperi cu fardul ironiei.

Să vedem împreună 10 din aceste aberaţii:

1) Conştiinţa umană a rămas neschimbată de la Aristotel

“Conştiinţa umană nu s-a schimbat de la Socrate încoace; inteligenţa, sensibilitatea, gustul nu s-au mai dezvoltat de la Aristotel la Petdeloup, de la Pericle la Chauchard, de la Fidias la cubişti”.

(URBAIN GOHIER, Pour etre sages, 1914)

2) Piatra cu care David l-a răpus pe Goliat se află în posesia dlui Johnson!

“Domnul R. M. Johnson din Morristown este proprietarul pietrei cu care David l-a răpus pe Goliat. Dl. Johnson i-a cerut lui Wilbur Nelson, geolog, s-o evalueze. El a mai adăugat că familia sa se află în posesia acestei pietre din timpuri imemoriale”.

(LEO DURAN, Le Grand Guignol, dec. 1926)

3) Cum să devii virtuos: femeia însărcinată să cânte la pian

“Dacă o femeie însărcinată exersează zilnic la pian, copilul ei va deveni un virtuos”.

(G. J. NATHAN şi H.-L MENCKEN, The American Credo, 1921)

4) Băutorul de vin va respinge vinul ca medicament

“Spiritul uman este prin esenţă duşmanul oricăror constrângeri, iar orice plăcere transformată în obligaţie încetează să-şi manifeste atracţia. Dacă îi vom prescrie vin unui băutor, ca medicament, acesta îl va respinge ca pe un drog amar şi insipid”.

(CHEVALIER de LAURENCE, Plus de maris ! Plus de peres ! Le paradis des enfants de Dieu, 1838)

5) Cu 6 ore înainte de a muri, mai ai şanse să te salvezi de boală


“Bolnavii de tifos pot fi vindecaţi complet în zece zile, chiar dacă remediul este administrat în şase ore înaintea morţii. (Publicitate)”.

(LE PETIT MARSEILLAIS, 16 mai 1911)

6) Trombonul atrage bărbaţii

“Dl. Yvi Benson dirijează în Anglia o celebră orchestră feminină. El a constatat cu acest prilej că tinerele care cîntă la trombon au mai mult sex-appeal decât celelalte şi a ajuns la concluzia că în trombon există ceva misterios care atrage bărbaţii”.

(Citat din LE PELERIN, 1955)

7) Nelinişte la mormânturile tatălui lui Hannibal şi zeiţei Isis

“Prin 1840, cred, trebuia tradusă o inscripţie cartagineză, Generalul Duvivier a oferit această versiune : „Aici se odihneşte Amilcar, tatăl lui Hannibal, ca şi ei iubitor al patriei şi neînduplecat cu duşmanii”. Dl. de S. susţinea altă versiune: „Preoteasa zeiţei Isis a înălţat acest monument în cinstea primăverii, a graţiei şi a trandafirilor care farmecă şi fertilizează lumea.” Dat fiind faptul că amândoi traducătorii se încâpâţânau că versiunea lor e corectă, Academia a numit un al treilea expert a cărui traducere, iat-o : „Acest altar este destinat zeilor vântului şi al furtunii ca să le liniştească mânia.

(J. DENIZET, Les Mensonges de la science, 1868)

8 ) Nu există temperatură mai mare de 2.000 de grade în Univers

“Este o greşeală să evaluăm temperatura Soarelui la milioane de grade. Experienţele chimiştilor vin să demonstreze că există o limită de temperatură şi că peste limita de 2.000 de grade nu poate fi înregistrat niciun corp din Univers”.

(HENRY DEVILLE, Compte rendu de l’Academie des Sciences, 1874)

9) Tutunul, creaţia diabolică a planetei Leverrier

“Tutunul nu provine din America; tutunul, acest narcotic abrutizant de care guvernele constituţionale se folosesc pentru a otrăvi populaţia şi a o menţine adormită sub jug; tutunul care a dus la pierzanie Spania, Turcia şi Franţa, tutunul este una din creaţiile diabolice ale planetei Leverrier”.

(ALPHONSE TOUSSENEL, L’Esprit des betes, zoologie passionelle, 1847)

10) Romancierii otrăvesc oamenii

“Un romancier este aidoma unui otrăvitor public”.

(PIERRE NICOLE, Visionnaires, 1666)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu