Bucuresti, romania, Romania
Nu pot schimba directia vantului dar pot schimba pozitia velelor astfel incat sa ajung intotdeauna la destinatie

joi, 24 decembrie 2009

08:27 - 24 decembrie 1989 - Ziua in care se instaleaza haosul in Romania

Zilele de 23 si 24 decembrie 1989 au stat sub semnul angoasei, fricii si terorii generale a populatiei. Toata lumea traia cu sentimentul ca este urmarita de teroristi, ca oricand cineva poate fi impuscat de un fost securist sau ca de la ora la ora situatia se poate rasturna. La radio si la televiziune se dau glas tuturor zvonurilor care circulau la acea vreme in Romania. Ba ca Uniunea Sovietica s-ar fi oferit sa intervina cu forte militare, ba ca statele din Vest ar trimite trupe pentru inlaturarea definitiva a "teroristilor".

Mai mult de atat, incidente de tot felul, in urma carora isi pierd viata alte zeci de persoane, au loc si dupa 23 decembrie, cand prinderea si arestarea lui Nicolae Ceausescu era cunoscuta de toata lumea. La televizor se anunta din ora in ora cate o noua versiune legata de soarta celor doi ceausesti.

In noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, doua blindate ale USLA, Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista, sunt trimise sa cerceteze zona Ministerului Apararii pentru a detecta de unde se trage asupra cladirilor institutiei. Blindatele ajung la destinatie si timp de jumatate de ora asteapta in fata cladirii. In vecinatatea Ministerului se afla si dispozitivul de lupta al batalionului 3 tancuri din Targoviste. Cum efectivele din dispozitiv nu sunt informate despre misiunea blindatelor, se deschide focul asupra lor. Are loc o noua busculada in care nu se stie nici acum cine a atacat primul si cine s-a aparat. Incidentul s-a soldatat cu numeroase pierderi de vieti omenesti, iar cei 20 de ani care s-au scurs de la eveniment nu au adus la iveala vinovatii de haosul petrecut la Ministerul Apararii din acea zi.

Numarul incidentelor asemanatoare creste de la ora la ora, haosul si panica se instalasera in randurile tuturor categoriilor, de la reprezentantii din conducerea Armatei si liderii care preluasera puterea din mainile lui Ceausescu, pana la militarii si oamenii simpli de pe strazi. De altfel, in data de 24 decembrie Bucurestiul inca arata ca un oras in razboi. Tancuri, TAB-uri, soldati patruleaza pe strazile Capitalei. In zonele centrale ale orasului, la Universitate, Piata Victoriei sau Gara de Nord, inca se tragea si se duceau lupte oarbe intre presupusii "teroristi", militari si revolutionari.

In tot acest timp, reprezentantii noii puteri instalate emit Hotararea privind consituirea Tribunalului Militar Exceptional, care sa ii judece pe Nicolau si Elena Ceausescu. Tribunalul exceptional este infiintat rapid si la fel de rapid isi va indeplini si misiunea pentru care fusese creat: in ziua urmatoare cuplul dictatorial va fi executat.

Procesul fulger al celor doi va ramane insa un subiect deschis pentru totdeauna. Graba cu care a fost infiintat Tribunalul, rapiditatea cu care au fost judecati, sentinta care a fost data fara posibilitatea de a se face recurs si impuscarea cuplului in aceeasi zi au provocat inca de atunci numeroase discutii si au dat nastere la diverse alte teorii ale conspiratiei.

S-a spus in legatura cu acest proces ca a fost unul aranjat de noii lideri ai puterii pentru a putea pune mana si mai usor pe toate structurile de conducere ale statului. Sau ca executarea fulger a cuplului dictatorial a reprezentat singura masura prin care se putea pune capat atacurilor teroristilor si altor tentative de revenire, intr-un fel sau altul, la putere a familiei Ceausescu. Cei 20 de ani trecuti de la Revolutie nu au lamurit nici pe departe intrebarile care au luat nastere atunci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu